среда, 3. август 2016.

AMERIKANCI TVRDE Najveća ekipa u historiji košarke nije naš, nego Dream Team Jugoslavije



“Zašto najvažnija olimpijska košarkaška momčad nije bio Dream Team”, naslov je teksta autora Toma Hawkinga, koji smatra da su Dražen Petrović, Toni Kukoč, Vlade Divac i ostali bili današnji Golden State Warriorsi, ali 25 godina ranije, prenosi Index.hr.

Warriorsi su oduševili košarkaški svijet u posljednje dvije sezone sjajnom ekipnom, ali i individualnom igrom, a Hawking navodi kako je jugoslavenski Dream Team autor košarke kakva se igra danas.

“Američki Dream Team je na Igrama 1992. godine u Barceloni razbijao suparnike u prosjeku sa 43,8 poena razlike, ali to nije ekipa koja nas zanima. Pišemo o najvećoj ekipi koja to nikad nije bila, ekipi koja se raspala prije tih Igara i jedinoj koja je mogla namučiti Amerikance – jugoslavenski tim iz 1992. godine koja nikad nije zaigrala zajedno.


VIDEO:




Riječ je o vjerovatno najutjecajnijoj ekipi u posljednjih 25 godina na svijetu. Zaboravite Jordanove Bullse, Spurse, LeBronove ekipe i Warriorse – Jugoslavija je zaslužna za modernu košarku kakva se igra danas”, piše Hawking i objašnjava da je košarka fascinantan sport između ekipnog i individualnog.

“Nije to nogomet u kojem jedan igrač ne može sam donijeti svjetski naslov (pogledajte primjere Lionela Messija i Cristiana Ronalda), a nije ni individualni poput tenisa u kojem ovisite samo o sebi. Košarka je tačno između individualizma i kolektivizma. Pet igrača je dovoljno za timsku igru, a jedan igrač može imati ogroman utjecaj na utakmicu.

Tako da jedan Michael Jordan ne može sam osvojiti naslov, ali može doći jako blizu. Čak i najveća zvijezda poput Jordana trebala je igrače kao što su Scottie Pippen i Toni Kukoč.”

“Postoje temeljne filozofske razlike između europske i američke košarke. Evropskoj košarci je oduvijek prioritet timski rad i marljivost, a američka igra je individualizam i zabava. Evropska košarka oslanja se na osnove, a američka na fiziku i sirovi talent. Evropska igra je samokontrola, a američka samoizražavanje.

Američki Dream Team 1992. godine je ekipa sastavljena od najvećih igrača koji su ikada zajedno kročili na teren. Oni su bili tim sastavljen iz dijelova, a Jugoslavija isto to, ali i mnogo više.

Imali su briljantne pojedince – Petrovića potencijalnu NBA zvijezdu, eksplozivnog strijelca čija je karijera tragično prekinuta u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, Kukoč je bio jedinstven igrač koji je mogao braniti bilo koju od pet pozicija. Tu je bio i Divac koji je promijenio ulogu centra i napravio veliki utjecaj na NBA ligu, ali i na napad svoje ekipe kao odličan razigravač.

No, oni su bili i savršen tim. Pogledajte snimke njihovih utakmica s, recimo, Svjetskog prvenstva 1990. godine. To je nevjerovatno, kao da gledate stare snimke današnjih Warriorsa. Golden State ovisi o sjaju svojih zvijezda, ali još više o načinu na koji oni igraju zajedno kao tim. Jugoslaveni su činili isto to – u napadu su dijelili loptu zapanjujućom brzinom i složene akcije završavali brzo i elegantno. U obrani su rotirali lako i učinkovito, a njihovo uništavanje suparnika nije proizilazilo iz brzine i jačine, već iz discipline i međusobnog povjerenja.

Bili su vrhunac evropskog pristupa košarci i ne čudi što je ovaj pristup pronašao svoj put u NBA ligi tokom posljednja dva desetljeća jer američka košarka nije mogla napredovati nakon Dream Teama. Od toga nije moglo bolje. Već Dream Team 2 je bio sastavljen od igrača koji nisu mogli upasti u prvi Dream Team, a sve kasnije američke reprezentacije su bile još lošije pa se na kraju dogodilo nezamislivo – nije osvojeno olimpijsko zlato 2004. godine.

Nakon toga američka košarka je doživjela veliku promjenu, a nije slučajno da je najuspješnija ekipa u posljednjih 20 godina San Antonio koji je dovodio najviše igrača izvan SAD-a. Gregg Popovich je u San Antonio doveo niz ne-američkih zvijezda i tako stigao do pet NBA naslova.

Ipak, najbolja sezona u povijesti pripada Golden Stateu, a ta ekipa izgleda poput velikog jugoslavenskog… koji nikad nije to ni bio. Ljudi se često pitaju što bi bilo da se Jugoslavija nije raspala i da je odigrala turnir 1992. godine. Na kraju je Hrvatska osvojila srebro s Kukočem i Petrovićem, te barem malo napatila Dream Team u finalu. Naravno, nikad nećemo saznati što bi se dogodilo u tom okršaju, ali je velika tragedija da svijet te godine na Igrama nije vidio susret dvije najveće reprezentacije svoje generacije – najveće igrače američke košarke protiv najvećih eksponenata evropske košarkaške filozofije.

Ali, možda taj obračun se nije ni trebao dogoditi jer se igrao tijekom narednih 25 godina – i izgleda da su Evropljani došli na vrh.”

(avaz.ba)

Нема коментара:

Постави коментар

OVO NEMATE PRILIKU VIDJETI ČESTO Kolekcija jugoslavenskih dokumenata i novca - sve na jednom mjestu (VIDEO)

Za jugonostalgičare ovo je je odličan podsjednik na neke sretnije dane i neku ljepšu i "zdraviju" državu. Nedavno se pojavio klip ...