субота, 31. март 2018.

KAKO JE BEOGRAD '90ih DIGAO GLAS PROTIV RATA: Rimtutituki "prašio" iz kamiona protiv ratnog bezumlja (VIDEO)



SJEĆANJE Nakon što su članovi kultnih bendova EKV, Električni Orgazam i Partibrejkersi u kamionu kružili ulicama Beograda protiveći se ratu 1990-ih godina, na "Jutjubu" je osvanuo i kompletan video snimak događaja gde su legendarni muzičari digli svoj glas protiv rata.

Milan Mladenović, Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Borko Petrović, Goran Čavajda Čavke, Zoran Radomirović Švaba i Ljubomir Jovanović Jovec spojili su se u antiratni bend "Rimtutituki" i 8. marta 1992. godine svoju ideju podelili sa sugrađanima.

VIDEO:





- Moja prva i najveća želja je da se probudim i ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao - rekao je tada Mladenović, dok je frontmen Partibrejkersa, Zoran Kostić Cane, ostao zapamćen po ovoj izjavi: "Među prvima smo im pokazali srednji prst".




(blic.rs)

среда, 28. март 2018.

UDBA - djelovanje tajne jugoslavenske policije! Zadaci, organizacija, atentati...

Uprava državne bezbjednosti (srpski: Управа државне безбедности / Uprava državne bezbednosti; hrvatski: Uprava državne sigurnosti; slovenski: Uprava državne varnosti; makedonski: Управата за државна безбедност), skraćeno UDB, UDB-a ili UDBA, bila je jugoslovenska tajna policija za vrijeme SFRJ, nastala 1946 godine, podjelom OZNE na civilni dio (UDBA) i vojni dio KOS JNA, a prestala je djelovati raspadom SFRJ 1990-ih godina. 




Funkcionisala je po sličnim principima kao i sovjetski KGB. UDBA je zapamćena među narodom kao straho-policija, a sama je bila dorasla i svjetskim tajnim službama kao što su američka CIA, sovjetski KGB.

Sadržaj
1 Osnivanje
2 Organizacija
3 Osnovni zadaci
4 Struktura
4.1 Vrste saradnika
5 Služba državne bezbjednosti
6 Rad i djelovanje
6.1 Atentati
6.2 Operacija "Zvijezda"
6.3 Dokumentacija
7 Članovi UDBE i SDB-a
8 Otvaranje dosjea
9 Također pogledajte
10 Reference
11 Vanjski linkovi
Osnivanje
Kao početak UDB-e smatra se osnivanje Glavnog obavještajnog centra (GOC) JNA 1943. godine od strane Dalibora Jakaža, agenta Kominterne školovanog u Moskvi. 13. maja 1944. GOC se integrira u jugoslavensku tajnu službu Odjeljenje za zaštitu naroda (OZNA)-u, a Jakaž preuzima mjesto u odjelu za inostranstvo OZNA-e u Beogradu.[3] Već 1946. godine OZNA se dijeli na UDB-u i na vojni odjel Kontraobavještajnu službu JNA (KOS).

Šef UDB-e je do prisilnog davanja ostavke bio ministar unutrašnjih poslova SFRJ Aleksandar Ranković, koji je na čelo OZNA-e postavljen 13. maja 1944. godine na Visu. Nakon njegove ostavke, UDBA je promijenila ime u Službu državne bezbjednosti (SDB).



Iskaznica agenta UDBE prije 1963.

Organizacija


Do reforme 1966. godine UDB-a je bila centralistički organizirana, sa organizacionim sjedištem u Beogradu. Nakon reforme, svaka od šest jugoslavenskih republika je dobila vlastitu sigurnosnu službu. Time je Služba državne bezbednosti (SDB), sa sjedištem u Beogradu, zapravo preuzela saveznu ulogu stručne izobrazbe i koordinaciju poslova između pojedinih službi. Republičke sigurnosne službe mogle su bez suglasnosti savezne služe, samostalno provoditi akcije, osim u slučajevima, koji su se ticali vanjske politike SFRJ, gdje bi odluke donosila SDB SFRJ.


Osnovni zadaci


UDBA je imala četiri glavna odjela koji su se bavili:

unutrašnjim neprijateljem (nacionalizam, Crkva,...)
emigracijom (hrvatska, albanska, srpska, bošnjačka...)
stranim obavještajnim službama
tehnikom praćenja i prisluškivanja
Struktura
Vrste saradnika

Postojale su tri vrste saradnika: informator, rezident, agent:

Informator - zadužen za otkrivanje neprijateljskih aktivnosti
Rezident - Drži na vezi nekoliko informatora
Agent - Ubačen u neprijateljske redove da bi razotkrio njihovo djelovanje
Svakom grupom saradnika predvodio je šef sektora.


Služba državne bezbjednosti


Od 1966. UDBA je preimenovana u Službu državne bezbjednosti. SDB, odnosno SDB Srbije (kasnije RDB) je između ostalog skrivala Karadžića. 


Rad i djelovanje


Atentati


UDBA je bila odgovorna za mnoge atentate i ubistva, njihov broj je oko 128:

Dinka Domačinović 1960 u Buenos Airesu poginula kao trogodišnja djevojčica od podmetnute bombe. 

Geza Pašti 1965 u Nizzi 

Pero Čović 1968 u Sydneyu 

Vjekoslav Luburić, zvani Maks, komandant koncentracionog logora Jasenovac, 20. aprila 1969. u Španiji 

Ivo Bogdan 1971 u Buenos Airesu, 

Stjepan Crnogorac 3. jula 1972. u Salzburgu kidnapovan, kasnije u Sloveniji ubijen.

Jozo Oreč 1977 u Johannesburgu 

Bruno Bušić 16. oktobra, 1978. u Parizu.

Jovan Barović 1979 

Nikola Miličević 1980 u Frankfurtu 

Stjepan Đureković 1983 u Wohlfahrtshausenu. Đureković je kao direktor INE, odao tajne rezerve goriva u SFRJ. Njemačka kancelarka Angela Merkel je tražila izručenje njegovog ubice Josipa Perkovića prije ulaska Hrvatske u EZ.

Dragiša Kašiković u Čikagu. 

Ivana Milošević u Čikagu, poćerka Dragiše Kašikovića. Imala je devet godina kad je ubijena. 

Enver Hadri 25. februara 1990 u Briselu. 

Momir Gavrilović, 3. oktobar 2001 bivši saradnik SDB-a i član kabineta Vojislava Koštunice 
Operacija "Zvijezda"

Pod kodnim imenom "Zvijezda" obavljano je prisluškivanje sveštenika rimokatoličke crkve, kako u Hrvatskoj tako i u inostranstvu. 

Dokumentacija


Svaka praćena odnosno prisluškivana osoba imala je dosje kod UDBE. Dosje je bio kategorisan:

O - Sumnjiva lica, po uzoru na sovjetske službe
A – Lica s aktivnim neprijateljskim djelovanjem
B – Lica koja su u vezi sa neprijateljskim aktivistima
C – Lica koje su za vrijeme rata bila pasivna prema neprijatelju
D – Lica koja su već ranije hapšena ili osuđivana
E – Lica sa sumnjivom političkom prošlosti

MUŠKARCI SU JE OBOŽAVALI Bila je popularna jugoslovenska glumica, a danas izgleda ovako! (FOTO)

Bila je jedna od naših najlepših glumica, a glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima.





Zapaženu ulogu ostvarila je u filmu "Sulude godine" gde je glumila medicinsku sestru. Pričalo se da su muškarci tadašnje Jugoslavije ludeli za njom, ali da je njeno srce skrovište pronašlo u Italijanu.


Naime, kada je započeo rat ona se preselila u Italiju, a nekoliko godina kasnije udala za Đulijana Červinija koji obavlja dužnost savetnika pres-kabineta predsednika Italije.

Ipak, nakon nekoliko godina razvodi se od njega, vraća u Srbiju, da bi 2013. godine ponovo udala za Đulijana.




Krajem osamdesetih i početkom devedesetih momci su uzdisali za Tanjom Pujin, dok je i mlađi znaju i po filmovima "Oktoberfest", "Hajde da se volimo", "Sulude godine", "Špijun na štiklama", "Tako se kalio čelik", a mnogima je ostala u sećanju po ulozi Ciganovićeve ćerke u "Boljem životu".


(alo.rs)


JESTE SE NEKAD UPITALI? Zašto nema žena na bh. novčanicama? (VIDEO)

Koliko puta smo se, u moru briga i obaveza, zapitali čiji su likovi na bosanskohercegovačkim novčanicama? Ili, koliko je barem žena među njima? Odgovor je jednostavan - nijedna. Na njima su tek likovi poznatih i uspješnih muškaraca, ali za žene na papirantom bh. novcu - barem za sada - nema mjesta. Da li je izvjesna promjena?




Misao Voltera da "kada je u pitanju novac, onda je svako iste vjere", mogla bi se u kontekstu ove priče izreći i ovako: kada je u pitanju bh. novac, onda su na novčanicama samo muškarci. I doista je tako. Premda bi se reći moglo da mnoge građanke i građani ove zemlje nemaju čest kontakt sa krupnim novcem, malo ih je razmišljalo o diskriminaciji i po ovome ključu.

Iz Sarajevskog otvorenog centra ipak inicijativa - Centralnoj banci Bosne i Hercegovine predložili su da Adela Ber Vukić, Mica Todorović, Vahida Magajlić, Vera Šnajder i Laura Papo Bohoreta budu stavljene na dio novčanice koji se odnosi na motiv lika.

"Ova inicijativa najprije ima simbolički značaj da se rad i život važnih žena iz istorije Bosne i Hercegovine predoči javnosti. Mi smo birali ovaj mainstream način kako bi rad tih žena postao vidljiv", smatra Jasmina Čaušević, Sarajevski otvoreni centar.

Tako bi se, smatraju, barem dijelom ustupilo zasluženo mjesto bh. ženama u javnom prostoru te da bi se rodna neravnopravnost i nejednaka zastupljenost umanjila.

"Postoji tradicija sakrivanja ženskog rada iza svih tih muških zanimanja. Mi žene oslovljavamo muškim zanimanjima i imenima, dajemo im muške titule, na taj način se njihov rad skriva. Ovo s novčanicama je prikaz tog stanja u globalu koje se tiče ljudskih prava žena", stav je Maide Zagorac, Sarajevski otvoreni centar.

Na naš upit odgovorili su i iz Centralne banke. Upoznati su, kažu, sa inicijativom i svjesni su uloge žena u bh. historiji.

U ovom trenutku, sa pozicije aktivnosti i poslovanja CBBiH, ali i nadležnosti u pogledu dizajna novčanica, teško je govoriti o mogućem redizajniranju postojećih novčanica, ali će CBBiH imati u vidu inicijativu o uvrštavanju žena na neke buduće novčanice.

Napravili smo i kratki ulični test. Upitali smo prolaznike da li znaju za lik žene na nekoj od bh. novčanica?

Da li znate za neku ženu na bh. novčanici?

- "Ne znam."

- Nema niti jedne,

Da li podržavate pokrenutu inicijativu?

- "Može. Podržavam"

- "Žene na bh. novčanicama? Ja mislim da ih nema uopšte. Sigurno da podržavam inicijativu, nećemo da budemo zapostavljene."

Kakav će ishod ove inicjative biti, tek će se saznati. No, pitanje neravnopravnosti žena u svim segmentima bosanskohercegovačkog društva, pokazala se i u ovom slučaju kao znakovit primjer, mišljenja su mnogi, stigmatizacije i bacanja pod noge naslijeđa koje su Bosni i Hercegovini ostavile baš žene.

VIDEO pogledajte klikom OVDJE.



N1

ENIS JAČE NEGO IKAD: "Lažni vjernici i patriote - fašisti, pokazali ste se od 1991. FUJ! (VIDEO)



U potpunosti prenosimo poruku Enisa Bešlagića:

"EVO ME MIŠEVI KOJI RADITE ZA MEDIJE KOJI PROPAGIRAJU FAŠIZAM !! Protiv sam laznih vijesti koje šire,potkupljivi ljudi. Biti nacionaknoosvješten je pitanje svih naroda na ovim prostorima,ali mrziti druge zbog njihove vjere ili imena i misliti da si bolji narod od drugoga je fašizam!! Jeste li prepoznali ovu pojavu kod svih naroda?! Jeste... onda počnimo ukazivati na nju a ne ignorisati je!! Narod je medij koji će vam jasno poslati poruku na izborima!! Ova mladost koju trujete godinama mržnjom!! Nećemo više šutjeti na vaše laži!! Mi smo medij!! I hvala Bogu da nismo dio vaše priče."

VIDEO:


уторак, 27. март 2018.

Krešimir Mišak: "Jugoslavija je nekima bila tvrd kolač, a raspala se po sistemu zavadi pa vladaj!"

Jugoslavija je imala specifičnu reputaciju u svijetu koja se ne može poreći.





Krešimir Mišak je novinar, pisac i muzičar. Autor je legendarne emisije "Na rubu znanosti", koja se na HRT-u prikazuje od 2002. godine. Obradio je mnogo tema koje govore o stvarima koje se smatraju teorijama zavjere, onostranim, metafizičkim, parapsihološkim, mističnim, naučnofantastičnim. Emisije su mu poslužile i kao materijal za knjige koje je objavio, jer Mišak se bavi pisanjem SF priča i polemičkih knjiga. Njegove polemičke knjige "Sve piše u novinama, ponešto i ne", "Dečki, odjebite u skokovima" i "Duhovni ratnik i beskrajni kozmički orgazam" bave se temama koje je Krešimir kroz emisije sa svojim gostima pokušao da demistificira, te da odgovori na pitanja koje vijekovima golicaju znatiželjni ljudski um. Ko vlada svijetom? Postoje li tajne vlade? Da li je ovaj svijet virtuelan? Postoje li vanzemaljska i natprirodna bića? Nepoznanice o antičkim i izgubljenim civilizacijama. Sve su to pitanja o kojima piše ovaj zanimljivi novinar. Mišak svoje knjige promoviše u gradovima regiona gdje govori o ovim temama, a 14. aprila nastupiće i u Banja Luci. Predavanje će se održati u klubu Illyricum. Povodom gostovanja u Banjaluci novinar BUKE je razgovarao sa Krešimirom, interesantnim sagovornikom sa kojim se teško odlučiti koju temu načeti, jer, bez pretjerivanja, radi se o neiscrpnom izvoru informacija. 


Vi koristite termin "teorija spontanog razvoja događaja", koji je kontra teoriji zavjere, ili urote. O čemu se tu radi?
Ja sam se u knjizi "Sve piše u novinama, ponešto i ne" iz 2008. godine, ustvari  prvi put susreo sa tim pojmom. Kad malo dublje uđeš u tu oblast vidiš da se svugdje nalaze nekakve etikete koje služe da te skrenu iz zadatog smjera, pa te danas po svakom pitanju mogu nazvati kreacionistom, homofobom, rasistom, teoretičarom urote i kako već ne. I onda sam malo razmislio i rekao, ok, ako već postoji ta etiketa koje te svrstavaju u teoretičare urote, onda bi trebalo smislit neku etiketu i za one koji imaju "main stream" mišljenje etablirano u društvu i nauci, misleći da je to stvarnost, a zapravo nije. Taj model sam nazvao, više onako iz fore, teorija spontanog razvoja događaja zato što teorija urote ljude asocira na zaokulisne dogovore, da postoji neka namjera i plan koji se na neki organizirani način i ostvaruje. Međutim, ako to zanemarimo i uzmemo u ruke udžbenike ili novine gdje se sve tumači na način da se sve dešava slučajno, ili izazvano prethodnim događanjima, recimo kad smo mišljenja da je ekonomska kriza spontano došla zbog određenih društveno-političkih razloga. Dakle, u sagledavanju stvarnosti imamo dva koncepta, jedan je da se sve događa spontano, to jest prirodno, a drugi da je razvoj dirigiran u određenom smjeru. Taj jedan, koji je istinit, etiketira se kao teorija urote samo zato da bi ga se omalovažilo. A ovaj, koji je po meni netočan, propagira se kao istinit. Čini mi se da se danas takvo mišljenje sve više dovodi u pitanje i nalazi se u stanju izazova.

Dakle, Vi spadate u grupu etiketiranih, tzv. teoretičara zavjere?
Ako uzmemo u obzir ove moje dvije zadnje knjige koje sam napisao, to je nekakav logički slijed zaključaka za koji sam primijetio da se obično zbiva u mišljenju svih autora koji se bave ovom problematikom. Prva stepenica izvan "main stream" mišljenja bilo bi  nekakav aktivistički antikorporatizam, tu još uvijek svijet izgleda normalno, gdje vlada profit. Korak iza toga bi bio kad se uoči da postoje tu nekakve "think tenk" organizacije, trustovi umova, umrežane skupine koje nameću svoje ideje i određuju što će se misliti, više nego li nego što će se raditi. Tu spadaju Bilderberzi, Trilateralna komisija, Rimski krug koji preko medija ubacuju kojekakve ideje. Naprimjer, Rimski krug je prodao priču o globalnom zatopljenju i slično. Na toj stanici neki zastanu, pa ostanu na tome da svijetom vladaju masoni, bankari, iluminati i slično, što je zapravo samo djelimično tačno, ali je daleko od istine. Onda postoji i sljedeći korak u mišljenju, fokusiran na prirodu stvarnosti, to jest pitanja na koji način mi percipiramo svijet. Što svijet uopće jest ako se odvija na onaj način kako se tačno opisuje u filmu Matrix. Znači nekakvi programi koji konstruiraju sliku, i čovjek odjednom uoči da se u svijetu dešavaju nekakvi sinhroniciteti. Uočiš da postoji cijelo polje parapsihologije koja proučava, ne valove između mozgova, nego fenomene nelokalnosti i spregnutosti, ali na makro razini. Najednom uvidiš da postoji umreženost, mostogenetska polja, informacijska polja i slično. Danas su najveći umovi svijeta mišljenja da je vjerovatnoća od 90 posto da mi zapravo živimo u virtuelnoj stvarnosti, a to su mišljenje iznijeli i na svjetskoj naučnoj konferenciji. Dakle, ne radi se o teoretičarima urote nego fizičarima i filozofima jer danas smo toliko uznapredovali u polju virtualne stvarnosti da smo zaključili da ona radi po istom principu kao i prava stvarnost. Sad tu dolazimo do stvarnosti i metafizike. Prva polemička knjiga koju sam napisao bavila se primjenom recepata kojima je autor poput Dejvida Ajka jasno opisao način manipulativnog upravljanja svijetom. Tu se radilo o čitanju između redova i interpretaciji novina u kontekstu toga. Druga knjiga se isto tako bavi analizom novina i nekih novih ideja kao mogućnosti koje nisu vezane samo za negativne ishode. Naprimjer, tu sam se osvrnuo na temu konoplje, njenih prednosti i sličnih stvari. Treća knjiga se bavi transhumanizmom, pitanjem umjetne inteligencije i u središtu ima pitanje mističnog iskustva - to iskustvo je iskustvo nespregnute percepcije. 

Da li je film Matrix metafora za stvarnost ili je naša stvarnost zaista nekakva matrica?
To nije nikakva metafora. Zapravo, način na koji ide znanost pokazuje da čovjek svojoj voljom može da oblikuje stvarnost. Postoje razni instrumenti kojima se mogu pokazati neki parametri, na primjer rada mozga kada čovjek spava, gdje mozak djeluje i doživljava sve potpuno stvarno. Zapravo, temeljni princip našeg mozga jeste što je on u nekakvoj crnoj rupi i ne vidi ništa ono takozvano vani (izvan sebe). To što mi doživljavamo svake sekunde mora biti virtuelna stvarnost jer to nije direktno iskustvo nego način kako su kodirane i dekodirane informacije kroz naša osjetila, preko hemijskih reakcija i, može se reći,  elektronskih prenosa informacija. Puno je teže pitanje kada se pokuša odredit šta je prava stvarnost, koja je toliko perceptivno uvjetovana, da mi rijetko kad o tome razmišljamo. Ali evo, zamislimo kako svijet percipira jedna muha, koja ima drugačije oči i drugačiji način života, kako izgleda ova stvarnost jednoj kravi, ili jednoj biljci. To su potpuno različite slike svijeta i ne vidim problem u prihvatanju ideja o prividnoj stvarnosti, jer, reklo bi se, da ova naša takozvana stvarnost i jeste prividna. Neki stari narodi to su zvali iluzija. Mi danas možemo putem tehnologije kazat: naš splet meridijana je matična ploča, mozak je procezor i tako dalje. Imamo grafičke kartice, imamo imput podataka. Kao što i internet ne postoji nigdje nego na našem ekranu kada se pokaže, na sličan način funkcionira i naša percepcija stvarnosti. Budizam je na tome izgradio cijelo svoje razmišljanje. O pitanju karakteristika dosega uma. To je ključno pitanje, ali na zapadu je ispalo kao da je um nekakav epifenomen materije, da postoji u mozgu kao nekakav mehanizam, i to su sasvim suprostavljena gledišta. Naprimjer, da nekome na istoku pričate o virtuelnoj stvarnosti, svaki istočnjački mudrac će se složiti da se radi o tome. To što je nekome nešto čudno više je zbog navike razmišljanja. 

Dakle, radi se o kolektivnoj virtuelnoj svijesti.
Isto kao što kolektivno igramo i virtuelne igre. Svi smo u istom virtuelnom prostoru.  

Znači kao i u Martixu, na neki način svi smo priključeni na istu tu matricu. 

Pa kako drugačije. Gledaj, u principu ,ta teza otvara cijeli metafizički domino. Sve nas to vraća na pitanje: da li stvaram ili vidim? To je pitanje svih pitanja. Sve ovo drugo su samo podskupovi. 

Vi se bavite i muzikom, svirate u rokenrol bendu Hakuna Matata. Da li ste se ikada zapitali da li je i u kolikoj mjeri r'n'r zloupotrebljen od strane korporacija?

Ja sam o tome dosta razmišljao, jer sam skupljač ploča i bavim se glazbom i kao svirač i konzument. S vremenom uočiš da je povijest civilizacije povijest urote. Naravno da čovjek uvidi da se muzika žestoko koristila za neke manipulacije. Ključno je pitanje štima. Danas smo svi naštimani na 440 umjesto na 432 herca, što bi bilo kozmički mnogo ugođenije. Ali to je druga priča. Ona druga je vezana za muziku i njeno korištenje u nametanju kulturnih obrazaca i mi svi koji slušamo ploče možemo reči da smo žrtve američkog kulturnog imperijalizma. Ali u svemu tome imaš i lošu i dobri stranu. S jedne strane glazba je rađena na način na koji ona ne radi na razvoju duha, a s druge strane neki ljudi jako kreativni poput Hendrixa, Lenona i sličnih, uzimali su te iste kanale i snimali ploče i muziku koja je u sebi imala poruku što bi čovjeka inspiriralo na neki dublji način. Korporacije su odavno uzele glazbu pod svoje. To se događa od samog početka rok muzike, kad je Elvis Prisli daleke 1954. godine sa još dvojicom svojih kolega muzičara Skotijom Murom i Bilom Blejkom smislio cijeli novi žanr koji prije nije postojao. On je postao nekakava zvijezda u prve dvije godine i onda ga je 1956. kupila korporacija RCA koja je bila u vlasništvu tvrtke General Electric, Markonijeve (pronalazača bežičnog prenosa zvuka) tvrtke koja je surađivala sa američkom armijom. Ova tvrtka je radila razna istraživanja vezana za djelovanje muzike na mase, razvoj nosača zvuka i proizvodnju fonografa. Sve se to s rokenrol glazbom pretvorilo u fabriku stvaranja novca i izmišljanju novih trendova, na šta se nadovezalo stvaranje novih korporacija vezanih za modu za mlade. Tu dolazi do manipulacije emocijama kroz glazbu, koju bi naši preci možda nazvali i infantilnom, ali opet, i unutar takve glazbe kada se nje uhvate majstori ispadne nešto sasvim drugo. 

U svojim emisijama bavili ste se i pitanjem izgubljenih civilizacija. Kakvo je vaše mišljenje o bosanskim piramidama u Visokom?Kad sam prvu put čuo za te piramide bilo mi je smiješno. Međutim, kad sam obišao to područje svi ti tuneli koje sam vidio i snimke na kojima se jasno vide spiralne strukture unutra dovele su me do toga da ozbiljnije sagledam tu priču. Te piramide pripadaju jednom megalitskom kontekstu koje uračunava i kamene kugle, te mnogobrojne kamene zidove, koji su vezani za jedno razdoblje povjesti o kojem mi nemamo pojma ko ih je gradio. Radi se o blokovima koji se uklapaju sa više kutova. To može da bude staro ko zna koliko, jer mi smo iz povijesti izbrisali kataklizmu koja se desila, pa učimo o ledenim dobima. Do 19. stoljeća geolozi su jasno vidjeli tragove kataklizme koja je pogodila svijet. Dakle, u tom kontekstu te piramide imaju svoje mjesto, ali mi premalo znamo o tom svijetu koji je iza sebe ostavio nekakve čudne geometrijske građevine i oblike koji su nečemu koristili. U svakom slučaju ja mislim da su te piramide autentični fenomen, a ostalo je sve u nekoj sferi nagađanja. Ko ih je izgradio, kada i zašto, o tome baš ne bih mogao da govorim. 

Prije smo se dotakeli tih takozvanih teorija zavjera i mogućih vladara iz sjene. Ko, zapravo, po vama, vlada svijetom i da li u ovom korporativno uređenom svijetu države imaju smisao svog postojanja? Niti jedna stvar se ne može gledati izvan procesa. Te stvari su  u stalnoj promjeni. Prije par stotina godina nisi imao države. Imao si neke neodređene teritorije, plemena. Pa si onda imao sve te namještene revolucije od one u Francuskoj, Garibaldija u Italiji, do prisajedinjenja njemačkih i drugih plemena gdje su odjednom počele nastajat nacije. To smo u školi učili kao buđenje nacija, kao da su spavale pa se probudile, a u stvari su tada stvorene. Tako da su poslije izvjesnog vremena države okrupnile, pa su imale i međusobne ratove. Onda su uvidjele da to nije dobro, pa su se spojile u blokove. Onda su ti blokovi bili odbrambene ili ekonomske naravi. Tako je i nastala Evropska ekonomska zajednica. E sada, u toj razini integracije, države su postale smetnja tako da u ovom trenutku povijesti ja bih više zagovarao put prema dolje, to jest decentralizaciji, a ne prema centralizaciji. To bi značilo da države ostanu. Međutim, trendovi su da se radi na jedinstvenoj Evropskoj državi koja će se spojit sa Američkom, a ja ne vidim tu ništa pozitivno i ne smatram da će se tako spriječiti svjetski ratovi. Isto tako, države imaju jako lošu reputaciju, jer su dovoljno dugo funkcionirale da se moglo vidjet dokle može da dođe korupcija, negativna selekcija, nepotizam i slično, nema se tu šta mnogo lijepog za reći. Postoji jedan sajt "Zvono istine" koje se bavi ovom temom. Oni su mišljenja da država nije ništa drugo do mentalni konstrukt. Država postoji jer ljudi vjeruju da postoji. Ipak, to je priča u kojoj ti uvijek moraš birat između dva manja zla. Ja sam sto puta čuo priču prije nego je Hrvatska ušla u EU kako je tamo sve bajno i krasno. Mi smo, zapravo, ulaskom u EU dobili tisuću pravila  za svako moguće područje, a nismo dobili pravednu državu, jer je ta unija simbol neizabrane vlade koja potpuno netransparentno troši ogroman novac finansirajući korporacije i slično. Mislim da veća centralizacija stvara samo veći razmak između ljudi, pojedinca, i centara moći. 

Ako nam je svima bio cilj da uđemo u EU zašto nismo ušli u nju kao Jugoslavija sa 22 miliona stanovnika, a ne kao rasparčane osiromašene banana državice? Kome je to bilo u interesu? Sve to ima miris nekakve zavjere, koja je došla od strane svjetskih moćnika?
Jugoslavija je imala specifičnu reputaciju u svijetu koja se ne može poreći. Kroz trgovinske veze s Bliskim istokom, tu je bio Blok nesvrstanih, kroz politiku samoupravnog socijalizma koji je bio jedinstveni eksperiment tog vremena. Nigdje na svijetu ga nije bilo osim u Jugoslaviji i on je sedamdesetih godina potaknuo razvoj Evropske ljevice, jer se ona do tad uvijek poistovjećivala sa SSSR-om. Takva Jugoslavija je za neke stvari možda i bila tvrd kolač. MMF nije imao pristupa u jednom takvom sistemu, bio je nepoželjan, dešavalo se da je bio čak i protjerivan. Dakle, u slučaju raspada takve države, radi se o sistemu zavadi pa vladaj, jer mnogo je lakše manipulirati dijelovima nego cjelinom. 
Razgovarao Ernest Bučinski


(6yka.com)

понедељак, 26. март 2018.

DUGO SKRIVAN SNIMAK Momenat kada četnički emigranti bacaju magnezijumsku raketu na Tita i Čerčila (VIDEO)



Svedoci smo da je bilo mnogo četničkih i ustaških zaseda na jugoslovenske državnike, ali ovaj je dugo vremena skrivan i možda najupečatljiviji ikada.


U video prilogu možete pogledati trenutak kada neko od četničkih emigranata baca magnezijumsku raketu na Tita i Čerčila.
Video prilog je dugo godina skrivan i malo se o tome pričalo, ali je od nedavno stigao u žižu javnosti.


VIDEO pogledajte klikom OVDE.



(blic.rs/clip.rs)

“MOŽE JEDNA PUSA?” Prišao je predsednici Kolindi i poljubio je u VRAT. Pogledajte njenu reakciju (VIDEO)

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović preselila je privremeno svoj kabinet u Karlovac, gde je, dok se pozdravljala sa građanima jedan od njih, nezadovoljan samo pruženom rukom, šeficu hrvatske države poljubio u vrat.




- Vi ste najbolja predsednica na svetu. Bravo! - udelio je kompliment Kolindi Grabar-Kitarović jedan stanovnik Karlovca.


Potom ju je iznenadio pitanjem, a još više samim činom.

- Mogu li vam dati jednu pusu? - bila je više najava onoga što je usledilo, nego pitanje.

Predsednica, naime, nije uspela ništa da odgovori, samo je nastavila da se smeška okrenuvši mu obraz, što je on ignorisao i, kako prenose hrvatski mediji, približio se i nežno je poljubio u vrat.


VIDEO:






(blic.rs)

субота, 24. март 2018.

Z. Boban: "Udario bih opet jugoslovenskog policajca kao 1990. Željni smo bili slobode!" (VIDEO)

Zvonimir Boban prisjeća se kraja SFRJ i susreta na Maksimiru koji je najavio raspad bivše Jugoslavije.




Hrvatski nogometaš koji radi u UEFA-i učestvovao je u incidentu na susretu Dinamo – Crvena zvezda. Moment kada je udario policajca nekako je obilježio njegov život, a on kaže da bi uvijek postupio na taj način.




- Mnogi ljudi bili su sa mnom u tom historijskom trenutku za Hrvatsku. Bio sam jedan od tri ili pet hiljada mladih ljudi koji su činili isto. Ali ja sam bio "desetka", zvijezda, kapiten Dinama iz Zagreba. Bila je to narodna pobuna, jer smo živjeli u teškom režimu, paklu. Bila je to želja za slobodom - kazao je Boban za Globo.


KAKO JE JOVANKA UTICALA NA TITA? Da li je Jovanka htjela vlast nakon Tita? (VIDEO)



Prvi dokumentarni film o Jovanki Broz, baziran je na svedočenju ljudi koji su bili savremenici i akteri događaja u Užičkoj 15, gde je Jovanka Broz provela 35 godina zajedničkog života sa Titom. 


Dokumentarni film Drugarica Jovanka pokušava da donese odgovore na brojna pitanja i dileme koje prate Jovanku Broz: da li je ona bila više od obične supruge, koliko je znala i na šta je sve uticala, da li je žrtva ili krivac? Autor filma je Slađana Zarić, a reditelj Filip Čolović.

Produkcija: Informativni program Radio-televizije Srbije, 2010. godina. 


VIDEO:





(rts.rs)

OVO JE ONA Čuvena Jagodinka iz "Varljivog leta" danas ima 60 godina i pitanje je da li biste je prepoznali!

Čuvena Jagodinka Simonović kada je snimila kultne scene u filmu “Varljivo leto 68” imala je svega 27 godina. Osam godina kasnije beži iz Jugoslavije, a pre pet se vratila u Srbiju. Danas Dragana Varagić ima 60 godina.




Profesor je na Fakultetu dramskih umetnosti, filmski smer i privodi kraju pripreme za predstavu “Devedesete”.

"Zvala se sasvim obično, Jagodinka Simonović. Mirisala je na sveže testo, slane perece i pekarski kvasac", ovako je u legendarnoj sceni Slavko Štimac opisivao glumicu Draganu Varagić, a njegova Jagodinka se vratila u Srbiju i evo šta kaže o njemu.


- Nisam ga videla dugo. Obradovala sam se što se vraća u pozorište. On je izuzetan glumac i čovek kojeg mnogo volim. Delimo zajednička iskustva odlaska i povratka. Imamo dosta prepoznavanja između redova. Ne treba nam mnogo reči da se razumemo- rekla je Dragana.

Tokom najtežih devedesetih spakovala je život u nekoliko kofera i otputovala u Kanadu gde se bavila produkcijom i onim što je pre toga naučila na Akademiji Dramskih umetnosti gde je bila u klasi sa Sonjom Savić, Borisom Komnenićem i mnogim drugima. Beg u neko bolje vreme shvatila je kao neizvesnu odluku da pronađe bolji život. Varagićeva kaže da nikad nije rekla da ne može da živi u Srbiji, već da je to bila porodična odluka i odgovornost prema njenim članovima.

- U Kanadi se sve planira. Za sve što hoćete da uradite postoji detaljno pisano obaveštenje, tako da možete samostalno da funkcionišete. Izuzetno se poštuje privatnost i ceni lojalnost. Postoji i svest o zajedničkom interesu. Kanada je zemlja koja obraća pažnju na probleme i rešava ih u hodu. Nije sve idealno, ipak, prisutna je stalna briga. Ako vam se nešto ne sviđa na bilo kojem nivou, ima mehanizama da to promenite. Nije sve uvek jednostavno, ali ima načina. Naša dijaspora je dosta naučila o tome. Ceni se dobra organizacija i sami ste odgovorni za aktivno rešavanje svojih problema. Penzioneri volontiraju u bolnicama, školama i prihvatilištima. Volela bih da se naši mladi ljudi sa dragocenim znanjem stečenim u svetu, vrate jednog dana. Zbog njih bi trebalo rešiti procedure priznavanja stranih diploma. Lično, ja sam ovde odustala od nostrifikacije magistrature sa Univerziteta Toronto. Kod nas ima i samovolje. Pravila možda postoje, ali ih niko ne poštuje. Nema samokritike, dok se kritičnost po pravilu doživljava kao napad na drugog, a ne povod za razmišljanje. Nema ni zajedničkog interesa - rekla je po povratku za beogradske medije i dodala:


- Datum povratka nije datum, već osećaj da ste opet prihvaćeni. “Vratila” sam se kad sam shvatila da brava na ulaznim vratima moje zgrade ne mora uvek ispravno da radi, ali i šta treba da učinim da bi se vrata otvorila. Objasnio mi je neko od stanara. Sada sam deo ekipe, jer znam tajnu pokvarene brave. To znači da sam ponovo prihvaćena. Moji studenti su mi objasnili da kao distancu, a ne izraz poštovanja, doživljavaju što ih oslovljavam sa “vi”. Meni je bilo svejedno, ali njima nije. Zbunjivala ih je u početku i “moja” Kanada, kakve im to vežbe donosim. Onda sam za svaku počela da govorim ovo je vežba Bajčetića, ova Minje Dedića, ova Maričića. To im je davalo sigurnost da nisam baš toliko različita od drugih profesora. Sad im je i drago što ponekad ubacujem i kanadske delove programa - izjavila je tom prilikom.




Danas kada se priseti scene sa Slavkom Štimcem u pekarskoj radionici, ima samo jedan komentar, ali i setu na vreme kada je po njenim rečima mogla da osvoji ceo svet:

- Ne zovu me i ne viču mi više na ulici Jagodinka (smeh). Na tu ulogu danas gledam s osmehom. Dobila sam priliku da biram i njen akcenat i pesme koje će pevušiti. Mlada pekarka mi je draga jer simpatična, nežna i komična - kaže Varagićeva:

- Igrala bih je ponovo. Ona je bila nešto komično u mom repertoaru nakon tragedija i likova koja sam igrala u Narodnom pozorištu. Izgledala bi isto da se snima danas jer je drugačije ne bih odigrala - iskreno je ispričala u jednom intervjuu glumica.



(blic.rs)

уторак, 20. март 2018.

ZANIMLJIVOST Šta se sve u Srbiji može kupiti za 10 dinara?

Za deset dinara može da se pazati na pijaci, ali čak i ako sa ovom novčanicom uđemo u supermarket nećemo iz njega izaći praznih ruku.




Svaki odlazak u prodavnicu "izbije" nam iz džepa minimum 500 dinara. Zbog toga nam kusur manji od deset dinara često deluje zanemarljivo, pa ga neretko ostavljamo kasirkama ne razmišljajući da i za tu, najmanju papirnu novčanicu, možemo svašta da pazarimo.

Da zanemarimo pijacu na kojoj za deset dinara može da se pazari po komad jeftinijeg voća i povrća, čak i ako sa ovom novčanicom uđemo u supermarket nećemo iz njega izaći praznih ruku.

Dve žvake, tri plastične čaše, kesica sode bikarbone, vanilin šećera ili limuntusa retke su stvari koje u supermarketu koštaju do deset dinara.


Nešto je veći izbor proizvoda dostupnih za ovu sumu imamo u malim komšijskim prodavnicama koje izaze u susret poznatim licima nudeći im proizvode na komad. Tako za deset dinara u njima može da se kupi jedna cigareta i to neka najjeftinija, a i ona samo do sledećeg poskupljenja duvana, kada će i njena cena preći ovu magičnu cifru.

Toliko košta i jedno jaje, ali ono najmanje. Za deset dinara lokalni trgovac daće vam dve bombone, ili jedan keks, u kiosku ćete moći da uzmete jedan kliker, a u kineskoj prodavnici šnalu za kosu.

Manje apoteke spremne su da za deset dinara prodaju jedan šumeći ranisan, a u prodavnicama kozmetike može da se kupi pakovanje običnih ili jedna vlažna maramica.

Takođe, ako vam tokom šetnje otpadne dugme, novo će vas u pozamanterijama koštati minimum deset dinara. Mnoge pekare u poslepodnevnim satima nude jeftinije proizvode, pa tada kifla i pereca mogu da se pazare za - deset dinara.

I, na kraju, za mnoge najbitnije, tačno toliko novca biće vam potrebno da od dežurnih preprodavaca kupite stare novine za sedenje kada se uputite na utakmicu.

Evo šta sve košta do deset dinara

Žvaka - 5
Kifla u poslepodnevnim satima - 10
Pakovanje papirnih maramica - 10
Jedna vlažna maramica - 9
Plastična čaša - 3
Plastična šnalica - 10
Cigareta na komad - 10
Jaje na pijaci - 10
Dugme - 10
Stare novine za sedenje na utakmici - 10
Jedan ranisan - 10
Kliker - 10
Jedan keks - 8
Bombona - 5
Kesica sode bikarbone - 8
Kesica limuntusa - 9
Vanilin šećer - 10



(Telegraf.rs, Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Mađarska je "10 strela", Italija "sinovi bika", a znate li šta u bukvalnom prevodu znači ime SRBIJA, HRVATSKA, BOSNA? (MAPA)

Španija bukvalno znači "zemlja sa mnogo zečeva", Mađarska "10 strela", a Etiopija "zemlja spaljenih lica", stoji na mapi koju su napravili umetnici sa Kredit Kard Komper sajta u želji da obeleže ne imena zemalja, već istoriju tih imena.




Oni su istražili šta na najstarijim jezicima svih zemlja sveta znače imena država i bukvalno ih preveli.

Šta znači ime Srbija, Hrvatska, Bosna i koje zemlje imaju nazanimljivije bukvalne prevode, pogledajte u našoj galeriji.


Za nazive ostalih država u svijetu pogledajte GALERIJU klikom OVDE.


(blic.rs)

MAMIĆ: "100x se bolje živjelo u Jugoslaviji nego u našim današnjim državama!" /VIDEO/

Zdravko Mamić je u jednom od svojih davnih intervjua isticao kako žali za Jugoslavijom. Osvrnuo se na sretnija vremena i priznao kako je mnogo ljepše bilo živjeti u SFRJ nego li u današnjim državama.




Istakao je i kako je sreo veliki broj srpskih turista na hrvatskom primorju, te je napomenuo da bi volio da vidi 5.000.000 Srba na hrvatskom Jadranu, što je svakako gostoprimljiv poziv.

Uostalom, sami poslušajte Mamićev pa moglo bi se reći emotivan intervju.

VIDEO:


четвртак, 15. март 2018.

IMALA JE SAMO 28 GODINA KADA JE NESTALA BEZ TRAGA: Bila je najlepša jugoslovenska glumica, model i teniserka, a onda jednoga dana... (FOTO)(VIDEO)

Sa 16 godina bila je zvanično treća teniserka u zemlji, a povremeno se bavila i modelingom




Savina Geršak je bila glumica za kojom je svaki muškarac uzdisao, a žene su joj zavidele. Kada je bila na samom vrhuncu slave i javnog obožavanja, ona se povukla iz sveta glume i rešila da se posveti obrazovanju. Tada je imala 28 godina.

Rođena u Ljubljani 1963. godine, Savina je kao tinejdžerka ušla krupnim koracima u svet sporta - aktivno je igrala tenis i već kao mlađa juniorka beležila je zapažene rezultate. Sa 16 godina bila je zvanično treća teniserka u zemlji, pa se u tom periodu preselila u Štutgart i počela da nastupa na profesionalnim turnirima po Evropi. Ipak, sudbina joj nije odredila da postane šampionka; vratila se 1981. godine u Ljubljanu i upisala studije engleskog jezika.

Pored toga, prelepa Savina povremeno se bavila i modelingom, u lokalnim okvirima. I tada se desio obrt: nije ni završila prvu godinu studija, a već je dobila glavnu ulogu u filmu Živka Nikolića "Smrt gospodina Goluže" (1982). Naime, Nikolić je mesecima tražio odgovarajuću glumicu za ulogu Anke koja je u scenariju opisana kao mlada udovica božanstvenog izgleda.


Uprkos tome što je znao da Savina nema glumačkog iskustva, kada je video fotografije mlade Ljubljančanke, poznati reditelj uzviknuo je: "To je ono pravo!"
Kako je ispričala (na Pulskom festivalu ’82), zvali su je telefonom iz produkcijske kuće "Viba film“ i rekli joj da je upravo dobila glavnu ulogu!

"Nisam stigla ni da se snađem, jednostavno, upala sam u sve to...", pričala je tada zanosna plavuša.

Njena lepota bila je i ostala, uz prelepo oslikan stari Mostar, glavni kvalitet pomenute Nikolićeve drame, a Ljubiša Samardžić (tumačio naslovnu ulogu) ostao je u senci Savine Geršak i njene gracioznosti.

Debitantkinja, u svojoj devetnaestoj, a na festivalu u Puli tog leta već je bila, razumljivo, najslikanija i najintrigantnija ličnost. I kada se činilo da je zvezda rođena, da će ponude početi da pljušte sa svih strana, to se nije desilo - dve godine Savina se nije pojavila u domaćim bioskopima, pa ni na televiziji. Istini za volju, njeni glumački kvaliteti nisu bili naročiti, a nije imala ni elementarno glumačko obrazovanje.

Izjavljivala je tada, između ostalog, da je bavljenje tenisom ipak teže i zahtevnije od glume, da je rad na filmu lepo i uzbudljivo iskustvo i da je tenis za nju prošlost.


Najzad, publika je dočekala da iznova uživa u njenoj lepoti; Živko Nikolić pripremao je novi film, a u njemu već zacrtao da vodeću žensku ulogu igra Geršakova.

VIDEO:




Bilo je to "Čudo neviđeno" (1984), film koji je odlično primljen i kod publike, i kod kritike. I danas se pamte brojne komične scene i kultne replike iz najpoznatijeg Nikolićevog filma, među njima i ona kada monah Makarije (Bata Živojinović) koncizno "definiše" pojavu zanosne Savine Geršak u ubogom selu na obali Skadarskog jezera.



(espreso.rs)

среда, 14. март 2018.

EKSPERIMENT Amerikanci od našeg Yuge napravili nezaustavljivu mašinu na ledu (VIDEO)

Yugo je automobl kojeg je proizvodila jugoslavenska kompanija Zastava, a tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća Yugo se izvozio u Sjedinjene Američke Države.






Amerikanci koji vole eksperimentisati s automobilima su i od Yuge napravili automobil koji postao prava zvijer na ledu.

Amerikanci su uzeli Yugu iz 1988. godine i od njega napravili trkačku mašinu za snijeg i led. U automobil su umjesto standardnog stavili 5.3l V8 motor, gume su pojačane za vožnju po ledu s nekoliko hiljada eksera, a Yugo je na ledu vozio brzinom od preko 100 kilometara na sat.


VIDEO:




(radiosarajevo.ba)

PRIČA OD KOJE SMO SE NAJEŽILI: Nadrealisti su predvideli KRVOPROLIĆE u Jugoslaviji! Ovaj skeč nikada nisu prikazali! (VIDEO)

Krajem 1980ih i početkom 1990ih, mnogi skečevi su se bavili tadašnjom političkom situacijom koja je bila uvod u jugoslovenske ratove




Emisija se najviše sastojala od političke satire, kao i humora povezanog sa mentalitetom naroda na prostorima bivše Jugoslavije obliku skečeva i postala je poznata u bivšoj Jugoslaviji

Nele Karajlić, otkrio je da nije bilo mnogo cenzure kada su snimali Nadrealiste i da su oni sami bili autocenzura.


ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU



LINK KA NAŠEM INSTAGRAM NALOGU: 

BESKRAJNO VAM HVALA ZA PRAĆENJE!


Jedan skeč nikada nisu pustuli.



- Zena (Zenit Đodić) doneo je fantastičan skeč "Igre bez granica", tada je to bilo popularno, i kao upadaš u tuđe selo, pališ... Mi smo to hteli da napravimo kao neku igru, ali onda smo se naježili na tu priču i rekli da nije pametno - ispričao je Nele i dodao da im nijedan skeč nije bio zabranjen, zahvaljujući pre svega njihovoj dovitljivošću.


- Ali nije bio nijedan koji nije bio zabranjen, uvek smo nalazili način da izbegnemo tu neku cenzuru, ne cenzuru pravu, nego te urednike, nego malo šega, pa provučemo našu ideju. U suštini ta cenzura oštri um. Nisam ja za cenzuru, nego da nam.


VIDEO:




(espreso.rs)

SAMO KOD NAS Sveštenik se napio na sahrani, toliko je bio pijan da je legao pored sanduka pokojnika (FOTO)

Fotografija sa sahrane u selu Drugovac, opština Smederevo prosto je eksplodirala na društvenim mrežama.




Priča o svešteniku koji se zove Nenad postala je apsolutni hit, a sve zbog potpuno bizarnog spleta okolnosti.

Sveštenik se naime napio na sahrani, pa ga je još dodatno ošamutilo jako martovsku sunce, tako da nije mogao da hoda.

Mešatni nisu mogli da urade ništa drugo, nego da ga stave na prikolicu i povezu ga zajedno sa kovčegom u kome je ležao pokojnik, gde je pop Nenad mirno zaspao.

Nije poznato da li je pop Nenad uspeo da održi opelo.



(Kurir.rs)

Svi volite seriju "Lud zbunjen normalan", ali evo pogledajte iza kamere kako oni snimaju scene i osvajaju naciju! (VIDEO)

Junaci serije su definitivno osvojili naša srca. Godinama već to čine, ali znate li na koji način to oni rade? 




Evo prilike da vidite scene koje ne viđate u seriji, a to su takozvane "behind scene", tj. scene iza kamere.

Uživajte i naravno opet se nasmijte.

VIDEO:



уторак, 13. март 2018.

(VIDEO) Za TAJNI PODZEMNI GRAD u Jugoslaviji znalo je samo pet ljudi, a dokumenta o njemu su i dan-danas ZAPEČAĆENA

Gradnju tajnog podzemnog grada, pod kodnim imenom "Kamena devojka", naredio je 1931. godine kralj Aleksandar karađorđević. Nalazi se u Malom Zvorniku, a za njegovo postojanje tada je znalo samo pet ljudi. 




Podzemni lavirint su kopali i betonirali robijaši, dovođeni i odvođeni noću, tako da nisu znali ni gde se nalaze, ni šta grade. Tačna namena i plan korišćenja ostali su do danas nepoznati, jer dokumenti o ovom tajnom projektu dosad još nisu otkriveni. Više pogledajte u prilogu "RTV Mag" koji je pred vama.

VIDEO pogledajte klikom OVDE.



(blic.rs)

OČEKIVANO? BRAĆA PO GENIMA! Srbi su genetski mnogo bliži Hrvatima i Bošnjacima nego Rusima, pokazuju istraživanja!

Srbi i Rusi su braća po krvi, ali ne u očekivanom procentu, bliži su nam narodi iz okruženja, sa kojima smo se mešali pre postanka nacija, kažu rezultati „Srpskog DNK projekta“.




Društvo srpskih rodoslovaca „Poreklo“ osnovano je pre 5 godina sa idejom da se napravi baza podataka o rodovima i selima, nešto kasnije članovi ovog društva došli su na ideju da pokrenu „Srpski DNK projekat“, kako bi se kroz nauku sačuvala tradicija, kao i identitet srpskog naroda.

Na portalu poreklo.rs obrađeno je gotovo četiri hiljade srpskih sela na prostoru bivše Jugoslavije. U udruženju kažu da imamo sreću da baštinimo delo Jovana Cvijića, jer je u svetskim razmerama uveo jedinstvenu metodologiju, na hiljade sela pokriveno je istraživanjima urađenim po njoj. Udruženje ih objavljuje, a potomci pobrojanih u ovu riznicu unose nove informacije.

Iako je DNK projekat označen kao srpski, baza sa 4.000 analiza puni se podacima ljudi raznih nacionalnosti, kaže za Sputnjik predsednik društva Jovica Krtinić.

Istraživanja ovog projekta oslanjanju se prvenstveno na nauku, ali se pokazalo da je krsna slava dobar reper u istraživanju porekla, kao i plemenska pripadnost svojstvena za Crnu Goru, nekadašnju Staru Hercegovinu. Kad se neko testira, vrlo jasno se vidi da on pripada određenom plemenu, kaže Krtinić.

„Danas znamo genetiku svih većih, pa i manja plemena, Vasojevića, koji su najrazvikanije pleme, Kuča, Bijelopavlića, Ozrenića, Pivljana, Banjana. Upoređivanjem testova različitih ljudi došli smo do čvrstih zaključaka. Danas nam to mnogo olakšava kad radimo genetiku onih koji nisu sa tih područja, a vuku poreklo s tog terena“, kaže on.

Neki nalazi pokazuju da su plemenski, odnosno genetski vrlo povezani ljudi koji su udaljeni 500 kilometara. Koliko je nacija naučna a koliko emotivna kategorija govori činjenica da pojedini pripadnici plemena iz Stare Hercegovine, današnje Crne Gore, iako imaju bliske rođake Srbe iz Srbije ili Krajine, tvrde da su autohtoni Crnogorci.

Iako se istraživanja prvenstveno oslanjaju na nauku, pokazalo se da je krsna slava odličan reper u istraživanju porekla.


„Svedoci smo nastajanja novog identiteta i novih jezika. Ne možemo nikome zabraniti da se nacionalno opredeljuje kako hoće, ali je činjenica da imamo situacije da se unutar jednog plemena, jedne porodice, jedni izjašnjavaju kao Srbi, a drugi kao Crnogorci. Takvih slučajeva ima i na drugim stranama, to su procesi za koje znamo i kako se podstiču. Ali naš cilj nije da bilo koga ’vratimo‘, ako je drugog opredeljenja, ako genetika pokaže da je srodan Srbima, on će ostati to što jeste“, ističe sagovornik Sputnjika.

„Poreklo“ se oslanja i na zvanična istraživanja naučnih institucija regiona i upoređuje ih sa podacima svojih ispitanika. Tako su istraživanjima „Srpskog DNK projekta“ obuhvaćeni i Bošnjaci, a saradnja sa zvaničnim institucijama u Sarajevu dala je više nego interesantan rezultat.

„U poslednjih dvadesetak godina pokazalo se da preko ’Y‘ može pratiti poreklo po muškoj liniji do daleko unazad, jer se skoro nepromenjeno prenosi sa oca na sina. Na oznakama se dešavaju povremene mutacije, upravo zahvaljujući onim kod ’Y‘, a pojave se u tri ili četiri generacije, a upravo se po njima vidi gde se nešto razdvojilo. Kod žena se te mutacije jako retko dešavaju, prođe i po 15-20 generacija, pa takav test nije zgodan za upoređivanje“, objašnjava Krtinić.


Na kraju razgovora za Sputnjik pitali smo ga da li su nam narodi iz okruženja bliži od Rusa ili je tačna tvrdnja da su Srbi i Rusi braća po krvi.

„Rusi će nam uvek u emotivnom smislu biti bliži, ta vrsta odnosa je neuništiva, ali što se tiče genetike, prirodno je da su nam bliži narodi pored nas, jer je bilo mešanja pre nego što su imali nacionalne odrednice“, kaže Krtinić.

„Sa Rusima, Istočnim Slovenima, imamo vezu kroz haplogrupu R1a, koja je kod Srba oko 19 odsto. Javlja se u različitim podograncima, starost te grupe kod nas je otprilike četiri hiljade godina, što znači da su na području istočne Evrope tada živeli naši zajednički preci. Takođe, još jedna grupa svedoči o zajedničkim precima, njeni tragovi kod Srba prisutni su poslednjih dve hiljade i tri stotine godina, a njeno ishodište danas se nalazi na tromeđi Belorusije, Ukrajine i Poljske“, kaže Krtinić.

On dodaje da su više nego prisutni dokazi da iz davne prošlosti imamo i rođake koji nisu Sloveni. Rezultati DNK testova ukazuju na prisustvo Kelta, reč je o procentima koji idu i iznad 8 odsto.



(kurir.rs)

четвртак, 8. март 2018.

POGODI KO SAM Prelijepa Zagrepčanka koja mami uzdahe i osvaja simpatije mnogih!

Pogodili? Pa, možda i nije toliko teško, taj "zarazni osmijeh" govori mnogo.




NIVES CELZIJUS na Dan žena prisjetila se svog djetinjstva. Sa svojim pratiteljima podijelila je crno-bijelu fotografiju nastalu dok je svestrana Zagrepčanka bila djevojčica sa šiškama.

"Nekad djevojčica, danas žena, velikih snova i zaraznog osmijeha. To sam ja. Uvijek nasmijana i pozitivna i dalje sanjam velike snove. Sretan mi moj dan...A sretan i vama drage moje. Želim vam da uvijek budete pozitivne i nasmijane", napisala je pjevačica, spisateljica i glumica.



Njeni pratitelji uzvratili su željama, a neki su primijetili sličnost između Nives u mlađim danima i Dore Arar, koja glumi djevojčicu Mašu u Čistoj ljubavi.



(index.hr)

Kakva je ovo tišina: Uznemirava li vas činjenica da pomažemo ratne zločince?

Nikoga nije potresla činjenica da smo obezbijedili džeparac čovjeku koji je iz hira ubio dva fratra na pragu njihovog samostana, poklonili stipendiju hladnokrvnom ubici zarobljenika, dali hiljade maraka mučiteljima civila u Bugojnu i Mostaru, nagradili ubice iz Trusine, Konjica… Kako?




Obradovala me je vijest da je Mustafa Busuladžić ostao bez svoje škole. Nećete vjerovati, ali čak sam pomislio da u Bosni i Hercegovini zaista postoje zdrave snage koje mogu pokrenuti stvari na bolje.  Na žalost, samo na kratko...

Jer, nekako u isto vrijeme, redakcijske kolege otkrile su da Fondacija za pravnu pomoć pri “temeljnim boračkim organizacijama” nezakonito finansira presuđene ratne zločince. Kolega Avdo Avdić sve je pažljivo istražio, dva teksta smo objavili, sve tvrdnje su dokumentirane, dokazana je nezakonitost, navedena su  imena zločinaca i opisana njihova nedjela, izračunato je koliko su novca dobili...  Učinili smo sve da detaljno informišemo javnost, ali očekivane reakcije su izostale. Muk. Tišina.

Saznanje kako se našim novcem godinama obezbjeđuje ugodan život notornim zlikovcima, kolege novinari, analitičari, građani, radnici, seljaci, vlast, opozicione stranke, pravosuđe, policija, organizacije za zaštitu ljudskih prava, i slične nadležne institucije (ako sam neku zaboravio nek oprosti) doživjeli su kao meteorološku prognozu. Božje davanje. Nikoga nije potresla činjenica da smo obezbijedili džeparac čovjeku koji je iz hira ubio dva fratra na pragu njihovog samostana, poklonili stipendiju hladnokrvnom ubici zarobljenika, dali hiljade maraka mučiteljima civila u Bugojnu i Mostaru, nagradili ubice iz Trusine, Konjica…? Stotine hiljada maraka podijelili smo takvim psihopatama sa prostora čitave Federacije, iz svih kantona, i nikom ništa?


Okud tolika ravnodušnost? 


Pokušaću improvizirati nekoliko mogućih odgovora nasumice izmaštanog Bosanca ili Hercegovca.

Zato što naši ne mogu biti zločinci, mi smo se branili...

(Ovu temu smo detaljno obradili u tekstu (http://zurnal.info/novost/20854/svaki-zlocin-je-visokomoralni-cin-kada-ga-vrsi-nasa-strana) povodom Konakovićeve odluke da pomogne optuženike za ratni zločin. Tada smo se poslužili Orwelovom tvrdnjom da “nacionalisti ne razlikuju dobro od zla i o događajima sude samo na osnovu toga ko ih je počinio”.)

Zato što ne vjerujemo u to, novinari lažu...


(Podaci navedeni u našim tekstovima postoje u arhivama zvaničnih institucija, štampani su u legalnim, svima dostupnim dokumentima, ovjereni pečatima i potpisani. Za one koji imaju preča posla od istraživanja nezakonitog utroška novca, moj prezimenjak Avdo je u ime svih nas i vas noći proveo u sabiranju, oduzimanju i analiziranju. Ko mu ne vjeruje neka sam proba. )

Zato što su zločinci žrtve montiranih političkih procesa...


(Svi ratni zločinci procesuirani su pred domaćim sudovima, nije tu bilo nikakve zavjere sa strane, ni lijeve, ni desne, niti iz Haga.  Također, bilo je dovoljno živih svjedoka, dokaza, čega god hoćete...)

Zato što naše društvo trenutno ima većih problema, imamo gladne starce, bolesnu djecu...


(Zločincima su nezakonito podijeljene stotine hiljada maraka. Nije život ekspoze Fadila Novalića, svima je jasno da smo s tim novcem mogli pomoći velikom broju ljudi.)

Previše je ružnih vijesti, jednostavno smo suviše izmoreni za bilo kakvu reakciju…


(Takvi sigurno ne čitaju ovaj tekst pa je suvišno ispunjavati prostor između zagrada.)


Ne zanima me, gledam svoja posla…


(Sve dok okrijepljeni ratni zločinci ne pokucaju na vrata kada potroše džeparac.)

...

To su samo neki od mogućih odgovora, ogroman je raspon opravdanja koje može smisliti ovdašnji čovjek, ne mogu se svih sjetiti.

Ali, nije ni važno, jer najopasniji su oni koji ne smišljaju opravdanja. To su oni koji misle da ratni zločinci ništa loše nisu uradili, naprotiv, nego ih treba nagraditi za njihova zlodjela. Nije ih teško identificirati, to su oni koji su naredili, potpisali i odobrili ove isplate.

Takvih treba da se plašimo. Njima prija baš ovakva tišina. U njoj se množe, rastu i jačaju. Čekaju svoju priliku. Kada više nikome, nizašta neće morati odgovarati.



(zurnal.info)     

NIKAD NIJE KASNO! KRAGUJEVČANIN DIPLOMIRAO U 64. GODINI: Momir sad ima diplomu i može mirno u penziju!

Iza životne priče krije se vredno svedočanstvo o poratnom odrastanju u radničkom gradu, samopregalаštvu, službovanju , srpskom selu, umetnosti...




KRAGUJEVAC - Želeo sam da kao svršeni gimnazijalac upišem Likovnu akademiju ili književnost te davne 1973. godine u Beogradu. Put me je doveo na Pravni fakultet i tako je sve krenulo - priča na Momir Marić dok u kancelariji mesne zajednice, Dragobraća gde radi kao sekretar, pretura po papirima.


Traži ponosno podatak da je ovo delom i seosko područje koje obuhvata Goločelo, Drenovac i Đuriselo povećalo broj stanovnika poslednjih godina što je u Srbiji prava retkost. Rodilo se jedne godine čak 255 beba.


Njegov otac Milorad, najbolji srpski džokej i sportista Kraljevine Jugoslavije godine 1933/4 drugovao je sa čuvenim fudbalerom Milutinom Ivkovićem Milutincem, unukom Radomira Putnika.


Kada su Milutinca streljali na Banjici, džokej Milorad, i sam plejboj koji se sa svojim drugom još u ono vreme vozio limuzinom po Terazijama odlučio je da mu dete nikako ne dođe da živi u Beograd. Valjda se svašta nagledao. Svog sina jedinca spartanski vaspitava, da ostane na dedovini ubeđen „da deci ne treba mnogo ostavljati, jer od njih tako praviš društvene parazite“.




Sve u svemu junak ove priče i tek svršeni student Momir postao je sekretar mesne zajednice. U junu ove godine ide u penziju. Svakog radnog dana ispisao je po jednu stranicu. Hronika beleži kad je ko umro, kada se ko naselio, rodio. Kada se sa sela bežalo ostao je tu.


- Sa ljudima iz kraja, zajedno, od jedne zapuštene i udaljene sredine napravili smo mesto gde se živi kao u gradu- ponosno ističe. Precizno je izračunao- za vreme službovanja prekovremeno radio je 6,5 godina bez nadoknade, sve je plaćao iz svog džepa a mesnoj zajednici ostavlja i biblioteku od preko hiljadu knjiga.


U Srbiji je to redak primer. Zna to i Miloš. Njega je vodila misao vladike Nikolaja „da je svaka krađa države, krađa grobova-maroderstvo“. Šumadinac, ostao je na dedovini, u rodnom Goločelu, ima staru rodnu kuću čatmaru, gradio je i kuću sa roditeljima još od 1962.godine.


-Treba li više časnom čoveku? -pita se dok pričamo o sveopštoj hipokriziji koja je kao kancer zahvatila Srbiju. Dok su ostali državni činovnici otimali, on sam sagradio je desetak fontana i česama od prirodnog kamena. Gde god se ženilo i udavalo na svadbama je poklanjao po sliku koju je sam naslikao. Zadojen je Platonom da oni koji „upravljaju državom prvo moraju da štite interese građana“ verovao je u to što radi..




- Nisu bili veliki oni koji su projahali, nego su bili mali oni koji su im dozvolili! –citira misao Jagode Bujić, predratne umetnice tapiserija. Zato je rešio da poštenjem bar na svom parčetu činovništva, pokaže i dokaže da se može i pošteno stvarati i državi doprineti. Odbijao je i bolja radna mesta i ulazak u politiku.



Pokojnom ocu, na samrtničkoj postelji je obećao da će usled svih silnih obaveza završiti zapostavljeni fakultet. I to je uradio-pred penziju.




(Kurir.rs/Dragomir Ilić/Foto: D.Ilić)

понедељак, 5. март 2018.

Mladi iz Srbije na Siciliji su zapevali"Đurđevdan", a kada je naišla grupa iz Hrvatske desilo se nešto FENOMENALNO (VIDEO)

Članovi ansambla Kulturno umetničkog društva "Abrašević" iz Pančeva otputovali su na Siciliju gde predstavljaju Srbiju na Međunarodnom festivalu folklora koji se održava u gradu Agriđento.




Dok su tamo na ulici spontano izvodili numeru "Đurđevdan", naišli su članovi jednog ansambla iz Hrvatske i kada su čuli pesmu, prvo su zastali, a onda su se priključili našem ansamblu.

Posle "Đurđevdana", zajedno su pevali "Lipe cvatu", "Miljacku"....Tada su se već u vazduhu zavijorile hrvatska i srpska zastava jedna pored druge, a počelo je i da se igra kolo.


VIDEO pogledajte klikom OVDE.


(blic.rs)

ONI RUŠE PREDRASUDE: Upoznajte bračni par Ajlu i Dalibora iz Banjaluke i njihovo troje zlatne djece (FOTO, VIDEO)



Da ipak ima nade za Balkan i da se ipak ruše predrasude kada su u pitanju srpsko-bošnjačko-hrvatski odnosi, dokaz su Ajla i Dalibor Kosić iz Banjaluke. Ona Bošnjakinja, on Srbin... ustvari, to je najmanje bitno. Oni su sasvim (ne)običan par koji zrači pozitivom i optimizmom.


Ajla i Dalibor su se upoznali 2006. godine, kako ističu imali su problema sa roditeljima i to u najgoroj kombinaciji - i njegovi i njeni su bili protiv. Oni su uprkos brojnim neprijatnostima, brojnim otporima uspjeli da savladaju prepreke koje su nametnute na Balkanu, te su danas jedan srećan i primjeran par.




Jedna manja zanimljivost vezano za njih dvoje je ta da je Ajla izbjegla iz Banjaluke a Dalibor iz Bosanske Krupe, ali ih je život spojio baš u Banjaluci.

Kako vole s vremena na vrijeme da se šale, pa kažu kako Dalibor ima rodni list iz Federacije BiH a Ajla iz Republike Srpske.

Kao i svaka ljubav, tako i njihova je krunisana djetetom, zapravo - djecom. Troje zlatne djece su njihov ponos i dika, kao i trofej nad svim predrasudama, podjelama, mržnjom i svim oblicima nacionalšovinizma.




Dalibor je danas dobar i primjeran domaćin, muž i otac. Radi kao vozač, a s vremena na vrijeme uzme i mikrofon da zapjeva.


VIDEO:




Mi im od srca želimo puno sreće i zdravlja. 

Ukoliko i vi koji čitate imate sličnu priču, javite nam se, pomozite nam da što jače srušimo predrasude!



OVO NEMATE PRILIKU VIDJETI ČESTO Kolekcija jugoslavenskih dokumenata i novca - sve na jednom mjestu (VIDEO)

Za jugonostalgičare ovo je je odličan podsjednik na neke sretnije dane i neku ljepšu i "zdraviju" državu. Nedavno se pojavio klip ...